Cercul de informatică: pregătirea în vacanța de vară pentru elevii de gimnaziu

From Algopedia
Revision as of 19:31, 24 August 2013 by Cristian (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Așadar, ești în vacanță și vrei să te pregătești în continuare? Poate te gîndești la cariera ta, sau poate vrei să te relaxezi în mod activ? Atunci ești un om cu spiritul de hacker, așa cum este definit el de Richard Stallman, fondatorul mișcării Free Software, care a făcut posibilă apariția sistemului GNU/Linux și a telefoanelor Android.

Cum te pregătești? Răspunsul depinde de ceea ce vrei tu să faci. Un răspuns simplu ar fi să începi să rezolvi problemele date în anii trecuți la olimpiada de informatică de clasă superioară ție. Dar, cum olimpiada nu este un scop în sine, vacanța poate fi o perioadă a relaxării active, prin învățarea de lucruri noi, care te pasionează pe tine.

Eu la vîrsta ta cumpăram și citeam cărți de divertisment matematic și fizic. Aflam de acolo lucruri uimitoare, cum ar fi că pot să descompun apa în constituenții săi de bază, oxigen și hidrogen, prin electroliză. Cartea mă învăța cum să fac un experiment al meu folosind "obiecte" din casă: un transformator, niște electrozi de la o baterie uzată, două eprubete, apă și oțet. Fascinant! Tot în cărți am învățat să construiesc un balon cilindric, din hîrtie, care să zboare cu aer cald. Foloseam o mini-spirtieră improvizată dintr-un dop metalic de sticlă (din cel înșurubabil) agățat cu două fire metalice sub balon, în care puneam vată cu spirt și îi dadeam foc.

Am aflat de asemenea că dacă arunci la întîmplare un chibrit de 1 cm lungime pe o hîrtie liniată cu linii paralele la distanța de 1 cm (cît chibritul) șansa ca chibritul să pice astfel încît să intersecteze o linie este de 2/π. N-am reușit să demonstrez asta decît mai tîrziu, dar era interesant, nu? Mă fascinau problemele de logică/matematică/fizică, așa cum mă pasionează și azi. Pot să îți dau astfel de probleme, dacă vrei, multe le găsești pe web, dacă te descurci cît de cît în engleză. Dacă nu, iată un alt proiect de vacanță: pune-te la punct cu engleza, este o limbă mult prea importantă pentru informaticieni ca să o ignori.

În materie de informatică sînt ceva mai putine cărți, din păcate. Ce aș face eu în locul tău, dat fiind că repet, e vacanță și e momentul să faci ceva deosebit, mi-aș alege un proiect. De exemplu un joc. De orice fel, grafic sau nu, de gîndire sau nu. Sau poate un altfel de program. Uite un exemplu, în clasa a noua am ținut morțiș să scriu un program care să citească o schemă logică și să o "traducă" în limbajul Basic (la modă atunci, tu poți să o traduci în C).

Orice fel de proiect care te atrage e interesant. Caută pe web tot ce nu știi cum să faci în acel proiect, iar cînd te împotmolești dă-mi un email.

O altă idee, ceva mai seacă, ar fi să înveți materie în avans. Fie să reiei puțin părțile mai grele predate, gen recursivitate și programare dinamică, și să faci probleme cu ele (vezi că ai cuvinte cheie atît pe campion cît și pe vianuarena cu care poți găsi astfel de probleme), fie să încerci să ataci materie de liceu, cum ar fi liste, cozi, arbori și grafuri.

Indiferent ce decizi să faci te sfătuiesc sa fii "dezghețat" și să ai inițiativă. Și nu uita, din nou: viața și informatica sînt mult peste olimpiada de informatică. Un bun informatician este un om multilateral dezvoltat, cum ar spune răposatul Ceaușescu :)

Succes și multă distracție în vacanță!