Clasa a V-a lecția 4 - 21 sep 2019

From Algopedia
Jump to navigationJump to search
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Tema - rezolvări

Rezolvări aici [1]

Lecție

<html5media height="720" width="1280">http://algopedia.ro/video/2019-2020/2019-09-21-clasa-5-lectie-info-04-720p.mp4</html5media>

Exerciții cu structura repetitivă

Suma cifrelor unui număr

Să se afișeze suma cifrelor lui n

Schemă logică

În această schemă logică s este o variabilă de tip acumulator, deoarece în ea se acumulează rezultatul.

Inversul unui număr

Să se calculeze și să se afișeze inversul lui n.

Schemă logică

În această schemă logică r este o variabilă de tip acumulator, deoarece ea acumulează rezultatul final.

Palindrom

Definiție: un număr palindrom (sau simetric) este un număr care este identic cu răsturnatul lui. Cu alte cuvinte el arată la fel dacă îi scriem cifrele de la stînga la dreapta sau de la dreapta la stînga. Exemple de numere palindrom sînt 1221, 5229225, 27272, 44, 1. Problemă: să se determine dacă un număr n este palindrom.

Rezolvare: vom calcula răsturnatul lui n în variabila r. Dacă cele două numere sînt egale înseamnă ca numărul este palindrom. Trebuie să acordăm atenție faptului că n va fi distrus în timpul calculului, drept pentru care îi vom face o copie în nc.

Determinare dacă un număr este palindrom

Variabila r este un acumulator. În ea se acumulează inversul numărului n.

Divizorii unui număr

Se citește un număr n, Să se afișeze toți divizorii lui n. Spunem că d este divizor al lui n dacă n se împarte la d.

Pentru a rezolva exerciţiul vom varia un contor d de la 1 la n. El reprezintă potenţialii divizori ai lui n. Pentru fiecare valoare a lui d vom testa dacă n se împarte la d. Daca da, vom afişa acel divizor.

Divizorii lui n

Tema

Tema este pentru săptămâna viitoare, nu pentru mâine, la testare. Dacă le faceți pentru mâine, poate fi un exercițiu bun înainte de testare.
Scrieți temele pe foi, nu în caiete! Data viitoare îmi veți aduce tema pe aceste foi, pe care le voi lua acasă pentru a le corecta. Vă voi returna tema corectată. Nu uitați să semnați aceste foi! Gîndiți-vă singuri la răspunsuri, apoi, dacă nu găsiți rezolvarea căutați pe google și abia apoi, dacă nu reușiți, întrebați părinții sau prietenii. Mă bazez pe codul onoarei.

  • De ce pocnește biciul?
  • Se dau șase chibrituri. Să se aranjeze astfel încît să se formeze 4 triunghiuri. Nu aveți voie să rupeți bețele și nici să lăsați "mustăți" (bucăți de bețe care nu sînt parte din nici un triunghi).
  • Dispuneți de două frînghii. Ambele frînghii ard într-o oră dacă le aprindeți la un capăt, dar ele nu ard cu viteză constantă. Tot ce știm cu siguranță este că ele ard fiecare într-o oră. Vreți să fierbeți un ou vreme de 15 minute folosindu-vă de frînghii. Cum procedați pentru a măsura cele 15 minute?
  • Schemă logică: se citesc doi ani, a și b. Să se afișeze numărul de ani bisecți între anul a și anul b (inclusiv a și b). Exemplu: dacă a = 1895 și b = 1913 avem 4 ani bisecți între 1895 și 1913: 1896, 1904, 1908, 1912. În concluzie vom afișa 4.
  • Schemă logică: se dă un număr n. Să se afișeze numărul de cifre al lui n.
  • Schemă logică: se dă un număr n. Să se spună dacă n este de forma 2k (adică dacă este putere a lui 2).

Rezolvări aici [2]