Cercul de informatică - sfaturi pentru olimpiadă

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Sfaturi pentru olimpiadă

Iată cîteva sugestii pentru olimpiadă.

Ce să faceți / ce să nu faceți

Ce să faceți

 • Odihnă: odihniți-vă cu o zi înainte. Relaxați-vă cu activitatea favorită. Mergeți la un film, jucați jocul vostru preferat, etc. Încercați să nu vă gîndiți la concurs.
 • Ceas: aveți un ceas la voi. Nu ceasul calculatorului, al telefonului sau al smartphone-ului. Fiți conștienți de trecerea timpului, nu vă treziți din visare cînd mai este un sfert de oră. Pentru aceasta un ceas așezat pe banca de lucru este ideal. Nu uitați: toate celelalte ceasuri pot fi incorecte, sau să moară.
 • Țineți socoteala timpului: notați ora începerii concursului pe foaie. Verificați la final că ați avut tot timpul promis. Dacă aveți probleme cu calculatorul și cereți ajutorul supraveghetorului notați timpul cînd ați fost întrerupți și apoi timpul cînd reveniți la un calculator funcțional. Aveți dreptul la o prelungire a timpului egală cu timpul pierdut.
 • Cereți-vă drepturile: dacă vă opresc mai devreme decît e cazul, sau dacă ați pierdut zece minute din cauza unui calculator care nu a funcționat și nu vi se dau, cereți respectuos să vi se extindă timpul cu acele minute. Supraveghetorii pot uneori să uite, olimpiada este stresantă și pentru ei. Dacă nu înțelegeți textul unei probleme, după ce l-ați citit cu mare atenție, puneți întrebări pentru clarificare (formulate astfel încît răspunsul să fie 'DA' sau 'NU').
 • Low hanging fruit: rezolvați problema mai ușoară prima. Citiți toate problemele la început și hotărîți-vă care este mai ușoară. Cu ea începeți. Puteți inclusiv să rezolvați subpunctele mai ușoare primele. De exemplu puteți să rezolvați problema 1 punctul a), apoi problema 2 punctul b).
 • Moral ridicat: intrați în sală încrezători în voi. Sînteți printre cei mai buni din țară, aveți puterea să vă clasați printre primii din țară. Propuneți-vă să luați punctaj maxim și reamintiți-vă că puteți acest lucru.
 • Probleme grele: atunci cînd constatați că problemele sînt grele nu vă speriați. Bucurați-vă! Este cea mai bună situație pentru voi. Aveți numai de cîștigat: fie știți să faceți problema, caz în care este perfect, căci problema fiind grea v-ați asigurat că veți fi mai sus ca ceilalți. Fie nu știți să faceți problema și atunci care este șansa ca cei mai slabi ca voi să știe să o facă? Temeți-vă de problemele ușoare, pe care știu toți să le facă. Voi le veți gîndi, ceilalți le vor picta la perfecție.
 • Atenție: fiți foarte atenți la detalii: la numele fișierelor de intrare/ieșire; la numele sub care trebuie să salvați programul C; la setările de proiect CodeBlocks de care am vorbit: -Wall și -O2; la locul unde ați salvat proiectul, și numele proiectului în caz că aveți nevoie să le copiați în altă parte.

Ce să nu faceți

 • Nu îngrășați porcul în ajun: nu faceți probleme în ultima clipă . Vă veți extenua inutil. În urma stresului s-ar putea să nu reușiți să le faceți, ceea ce vă va demoraliza. Aveți nevoie de moral ridicat la concurs.
 • Nu vă panicați: panica ucide creierul. Panica vă face să gîndiți mai încet și să doriți în subconștient să ieșiți din sală. Controlați-o. Nu uitați că o problemă grea, pe care nu știți să o faceți, vă avantajează, pentru că probabil nici ceilalți nu știu, pe cînd voi aveți o șansă să luați puncte pe ea.
 • Nu-i băgați în seamă pe cei ce se dau mari: unii elevi spun cu voce suficient de tare să fie auziți, în timpul concursului, lucruri de genul 'aaah, am făcut-o și pe asta, super' sau 'am rupt, sigur iau suta', etc. Este modul lor inconștient de a vă demoraliza. De obicei ei se clasează slab. Ignorați-i. De asemenea veți vedea că unii dintre concurenți părăsesc sala mai devreme cu o oră cu un aer fericit, eventual spunînd 'sigur mă calific' sau 'am făcut tot, yesss'. Ignorați-i. Și ei se clasează slab. Nu vă demoralizați indiferent cîți elevi ies din sală. Lupta voastră nu este cu ei, ci cu problemele și punctele.
 • Nu ieșiți mai devreme din sală: dacă nu ați terminat problemele continuați să vă gîndiți la o soluție. Dacă ați terminat problemele și vă plictisiți creați mai multe teste pe care să le testați. Nu uitați: nimănui nu-i pasă cît de repede ați ieșit. Nu luați puncte suplimentare pentru asta.
 • Nu modificați în ultima clipă un program care funcționează: riscați să nu aveți timp să-l testați și să luați zero puncte la acea problemă.
 • Nu vă îngrijorați de părerea noastră: noi, instructorii, știm bine care este valoarea voastră. Nu avem nevoie de un rezultat la olimpiadă să aflăm. Nu o să ne vedeți vreodată supărați pe voi pentru că nu ați luat punctaj bun. Dimpotrivă, orice veți face vom fi mîndri de voi pentru cît de departe ați ajuns într-un timp atît de scurt. Grija voastră trebuie să fie rezolvarea problemelor, nu noi. Noi sîntem de partea voastră. Chiar dacă la cerc sau la clasă, cînd sîntem între noi, vă certăm sau ne mai supărăm pe voi, în momentul cînd ați ieșit de la cerc să vă "luptați" cu olimpiada pentru noi, sîntem de aceeași parte a baricadei.

Diferenţa dintre olimpiadă şi viaţa reală

Nu uitaţi că olimpiada este un concurs de verificare a cunoştinţelor, nimic mai mult, nimic mai puţin. Ea nu este evaluarea supremă a unui elev, la fel cum nu este nici ceva de ignorat cu dispreţ. Este cel mai mare concurs la gimnaziu și liceu, drept pentru care îl vom trata cu respect. Dar nu ne vom spînzura de grindă, considerînd că viaţa s-a sfîrşit, dacă nu obţinem rezultatul dorit. Olimpiada nu ne defineşte ca oameni.

Acestea fiind spuse, dacă mergem la olimpiadă, ne dorim un scor cît mai bun. De aceea consider utilă următoarea analogie între arte marţiale si informatică:

 • În viaţa reală: în arte marţiale învăţăm pe viaţă. Procedee noi, ce trebuie aplicate cît mai corect, perfect dacă se poate. Filozofie, mod de comportament, respect faţă de artă şi luptă. Atunci cînd mişcarea nu este perfectă, instructorul vă va corecta. Bătaia este interzisă cu excepţia cazului cînd sînteţi în legitimă apărare. Este imoral şi foarte urît să cîştigaţi avantaje în viaţa reală bătîndu-i pe cei mai slabi. Artele marţiale au ca scop îmbunătăţirea personală.
 • La olimpiadă: olimpiada este ca legitima apărare. Ca şi cînd sînteţi cu fratele mai mic după voi şi vă atacă golanii. În acel moment nu vă verifică nimeni cît de frumos aţi executat procedeul pentru a scăpa teferi. Tot ce contează este să învingeţi. Pentru aceasta vă veţi folosi de orice! Dacă găsiţi un bolovan, îl aruncaţi în adversar. O chiuvetă spartă, bună şi aceea! La fel şi la olimpiadă, tot ce contează sînt punctele. Nu cît de frumoasă este metoda folosită, nici cît de frumos aţi scris codul. Dacă puteţi lua puncte afişînd mereu "0", o faceţi. Această practică nu ar fi acceptată nici la cercul nostru şi nici în viaţa reală. Din păcate, însă, la olimpiadă nu se se punctează stilul şi perfecţionismul, ci numai testele trecute.

Atenţie însă! Olimpiada este o excepţie, nu o regulă! Aşa cum în viaţa reală nu puteţi să smulgeţi chiuveta din perete pentru a o arunca în colegul de clasă, nici la cerc, la companii, sau unde se va întîmpla să rezolvaţi probleme de informatică, nu puteţi trişa, sau scrie cod ineficient.