Clasa a IX-a lecția 1

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Lectie

Teorie

Informatica şi societatea

Obiective:

  • Identificarea aplicaţiilor informaticii în viaţa socială
  • Recunoaşterea situaţiilor în care este necesară prelucrarea algoritmică a informaţiilor.

Ce reprezinta informatica

Informatica este stiinta care se ocupa cu studiul reprezentarii si organizarii informatiei, precum si cu studiul algoritmilor de prelucrare a informatiei cu ajutorul unui calculator.

Ce reprezinta tehnologia informatiei?

Tehnologia informației (Information Technology), numita si Tehnologia informației și a comunicațiilor (Information and Communication Technology), este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației prin utilizarea computerelor electronice.

Ce reprezinta calculatorul?

Sistemul de calcul (calculatorul) este o masina care prelucreaza date cu ajutorul unor liste de instructiuni înregistrate în memoria sa, numite programe . Datele de prelucrat se numesc date de intrare (sau simplu date ). Rezultatele obtinute prin prelucrare se numesc date de iesire (sau informatii).

Ce reprezinta informatia?

Informatia este rezultatul prelucrarii unor date si poate servi, la rândul ei, ca material pentru alte prelucrari. De exemplu, într-un program editor de text, tastele apasate reprezinta date, iar textul aparut pe ecran, informatia rezultata din prelucrarea lor.

Laborator

Probleme de logica

Problema cu mincinosi

Sînt 10 oameni numerotați de la 1 la 10. Omul cu numărul 1 spune "fix unul dintre noi minte". Omul cu numărul 2 spune "fix doi dintre noi mințim". Și așa mai departe, al nouălea om spune "fix nouă dintre noi mințim", iar al zecelea susține că "toți mințim". Cine minte și cine spune adevărul?

Probleme cu cântăriri

Toate problemele de mai jos folosesc o balanță cu două talere. Ea poate sta în echilibru sau se poate înclina spre unul dintre talere, după cum punem pe ele greutăți egale sau diferite.

  • Ni se dau 9 bile, identice ca formă, din care una este mai ușoară. Cum o putem afla din două cântăriri?
  • La fel, dar cu 10 bile.
  • Ni se dau 12 bile, din care una diferă ca greutate. Cum o putem afla din trei cântăriri?
  • La fel, dar cu 13 bile. Este întrunită limita teoretică? Avem o soluție practică?

Tema

Poveste

  • Alegeti un domeniu de intersectie ( ex : informatica si medicina) si definiti/descrieti jobul persoanei care ar lucra in acest domeniu. Cum ar arata o zi de munca a specialistului respectiv.

Probleme de logica

  • Filozoful Immanuel Kant a ajuns acasă unde a constatat că ceasul de perete a stat deoarece a uitat să-l întoarcă. El a plecat către prietenul lui bun. Acolo a stat o vreme la discuții filozofice, apoi s-a întors înapoi acasă unde a potrivit ceasul la ora exactă! Cum a procedat Kant? Se știe că:Prietenul lui Kant are un ceas care merge bine; Pe vremea lui Kant nu existau ceasuri de mînă sau alte dispozitive mobile cu ceas; Kant merge cu viteză constantă, de ani de zile aceeași, dar nu ştie cît este.
  • Dispuneți de două frînghii. Ambele frînghii ard într-o oră dacă le aprindeți la un capăt, dar ele nu ard cu viteză constantă. Tot ce știm cu siguranță este că ele ard fiecare într-o oră. Vreți să fierbeți un ou vreme de 15 minute folosindu-vă de frînghii. Cum procedați pentru a măsura cele 15 minute?
  • 10 prizonieri joacă următorul joc cu gardianul lor. Gardianul îi așează în linie, unul în spatele altuia. Apoi le așează câte un fes pe cap, alb sau roșu, la întâmplare. Astfel, fiecare prizonier poate vedea fesurile prizonierilor din fața lui, dar nu pe al său însuși nici pe ale prizonierilor din spate. Începând cu cel mai din spate prizonier, fiecare prizonier anunță „alb” sau „roșu”. Dacă își ghicește culoarea fesului este eliberat, altfel este executat. Prizonierii se pot pune de acord asupra unei strategii. Cum procedează pentru a salva câți mai mulți dintre ei?