Clasa a V-a lecția 16 - 06 dec 2019

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Anunțuri

Fără scheme logice

De acum înainte nu trebuie să mai faceți scheme logice. Ura! Atenție! Asta nu înseamnă că nu trebuie să gîndiți algoritmul înainte de a începe implementarea! Nu vă aruncați direct în Code::Blocks. Încercați mai întîi să vă ordonați gîndurile și să găsiți metoda de rezolvare. Abia cînd metoda de rezolvare este clară puteți să vă apucați de programul C.

Tema - comentarii

 • Teme nefăcute: nu vă faceți temele pe care le primiți. Poate că nu reușiți să punctați, nici o problemă. Însă vreau să văd că v-ați bătut capul cu ele. Orice încercare mă poate ajuta pe mine să vă dau sfaturi sau să înțeleg mai bine ce trebuie să repetăm. De asemenea, materia avansează. Dacă nu exersați și nu deprindeți ce studiem, mai târziu s-ar putea să fie prea târziu pentru unii dintre voi.
 • Nu citiți cu atenție textul problemei. Sau cel puțin așa lăsați impresia. Chiar dacă textul seamănă cu ceva ce am mai făcut, nu înseamnă că este identic și este o rezolvare anterioară. Vă grăbiți și apoi spuneți că nu înțelegeți de ce nu reușiți să punctați.
 • Pescuit: am mai discutat acest aspect. Pescuitul este trimiterea de multe surse la varena.ro cu scopul de a vedea dacă merge. Pentru a reuși trebuie să vă creați propriile teste la probleme, cel puțin trei, apoi să executați soluțiile în Code::Blocks pe aceste teste. Doar atunci cînd programul trece toate aceste teste, precum și exemplele din problemă, îl puteți trimite la varena.ro. Nu vă bateți joc! Atenție Andrei Grama.
 • Warnings: mulţi dintre voi aveţi avertismente de compilare, unele foarte grave, gen variabile neiniţializate. Vă rog să urmăriți mesajele din subsolul interfeței CodeBlocks, atunci când compilați programul, adică atunci când dați Build. Trebuie să aveți 0 warnings și 0 errors.
 • Variabile int: nu folosiţi altceva decît int. Nu vreau să văd long long sau alte minunății. Ele vor fi introduse la timpul lor. Atenție Andrei Grama.
 • Contor de la zero: v-am rugat ca buclele cu număr cunoscut de paşi (bucle for) să le executaţi cu contorul de la 0. Nu vreau să văd for ( i = 1; i <= n; i++ ) ci for ( i = 0; i < n; i++ ).

Tema lecția 14 – rezolvări

Rezolvări aici [1]

Tema lecția 15 – rezolvări

Rezolvări aici: [2]

Lecție

Din motive tehnice, filmul lecției nu putut fi recuperat cu succes.

Concurs: o întrecere colegială. Simulăm un concurs, dar cu reguli relaxate. Mai exact, dupa ce vă străduiți la maxim și simțiți că v-ați împotmolit aveți voie:

 • să puneți întrebări
 • să cereți ajutorul instructorului

Iată concursul: Concurs clasa a 5-a

Felicitări primilor clasați!

Temă

Tema 16: să se rezolve următoarele probleme (program C trimis la vianuarena):

 • seif2 (concurs simulare IQ Academy 2017 clasa a 5a)
 • case (OJI 2006 clasa a 5a)
 • ucif (OJI 2005 clasa a 5a)

Cei care ați trimis deja rezolvări la concurs aveți grijă să le retrimiteți în cadrul temei.

Rezolvări aici [3]