Clasa a V-a lecția 16 - 23 nov 2017

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Anunțuri

Fără scheme logice

De acum înainte nu trebuie să mai faceți scheme logice. Ura! Atenție! Asta nu înseamnă că nu trebuie să gîndiți algoritmul înainte de a începe implementarea! Nu vă aruncați direct în Code::Blocks. Încercați mai întîi să vă ordonați gîndurile și să găsiți metoda de rezolvare. Abia cînd metoda de rezolvare este clară puteți să vă apucați de programul C.

Teme pe varena

De acum înainte veți trimite temele doar la varena.ro. Concursurile-temă vor începe joi și se vor încheia în următoarea *miercuri* la ora 09:00. Atenție! Temele se vor termina cu o zi mai devreme decît pînă acum* pentru a îmi da timp să le corectez și să vă aduc comentariile chiar la curs.

Tema - comentarii

  • Pescuit: pescuitul este trimiterea de multe surse la varena.ro cu scopul de a vedea dacă merge. Noi nu programăm aproximativ. Lăsați asta pentru olimpici. Informaticienii programează cu precizie, fără aproximare, precum matematicienii. Pentru a reuși trebuie să vă creați propriile teste la probleme, cel puțin trei, apoi să executați soluțiile în Code::Blocks pe aceste teste. Doar atunci cînd programul trece toate aceste teste, precum și exemplele din problemă, îl puteți trimite la varena.ro. Nu vă bateți joc!
  • Indentare: dacă nu indentaţi corect nu pot să citesc programul. Dacă nu pot să citesc programul voi considera că nu aţi făcut problema. Indentarea este uşoară şi este obligatorie! Nu ştiţi cum să o faceţi? Întrebaţi pe clubul curioșilor.
  • Warnings: mulţi dintre voi aveţi avertismente de compilare, unele foarte grave, gen variabile neiniţializate. Precum v-am spus este obligatoriu să compilati cu opţiunile -O2 si -Wall activate. Le găsiţi în meniul Project submeniul Build options.
  • Probleme incomplete: nu lăsaţi problemele la 30p. Descărcaţi testele şi vedeţi ce aţi greşit! Apoi corectaţi-le. Dacă nu ştiţi să descărcaţi teste întrebaţi pe clubul curioșilor. Pentru a detecta erorile de programare tipăriţi valori de variabile, în program, folosind printf cu \n la final. Nu uitaţi să ştergeţi tipăririle de depanare din program înainte de a-l trimite la varena.
  • Variabile int: nu folosiţi altceva decît int. Nu vreau să văd long long sau alte minunății. Ele vor fi introduse la timpul lor.
  • Contor de la zero: v-am rugat ca buclele cu număr cunoscut de paşi (bucle for) să le executaţi cu contorul de la 0. Nu vreau să văd

    for ( i = 1; i <= n; i++ )

    ci

    for ( i = 0; i < n; i++ ).

Concurs - rezolvare

Problema vrăji

Problema vrăji a fost dată la OJI 2006 clasa a 5-a.

Rezolvări aici: [1]

Tema – rezolvări

Rezolvări aici: [2]

Lecție

Concurs: încă o întrecere colegială. Ca și data trecută, simulăm un concurs, dar cu reguli relaxate. Mai exact, după ce vă străduiți la maxim și simțiți că v-ați împotmolit aveți voie:

  • să puneți întrebări, preferabil cu răspuns "da" sau "nu"
  • să cereți ajutorul instructorilor

Iată concursul:

Temă

Tema 16: să se rezolve următoarele probleme (program C trimis la vianuarena):

  • seif2 (concurs simulare IQ Academy 2017 clasa a 5a)
  • case (OJI 2006 clasa a 5a)
  • ucif (OJI 2005 clasa a 5a)

Cei care ați trimis deja rezolvări la concurs aveți grijă să le retrimiteți în cadrul temei.

Rezolvări aici [3]