Clasa a V-a lecția 31 - 11 mar 2018

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Concurs

Concurs clasa a 5a de pregătire pentru olimpiada de informatică, faza națională.

  • robot2 dată la ONI 2017, clasa a 5a
  • roua dată la ONI 2017, clasa a 5a
  • greieri dată la ONI 2013, clasa a 5a

Felicitări tuturor celor ce au reușit să ia un punctaj semnificativ (circa 150p cumulat din ambele probleme). Acest concurs a fost cel mai greu de pînă acum, și nici nu ați putut vizualiza rezultatul pînă la final, întocmai ca la olimpiadă.

Problema robot2 a fost una tipică pentru olimpiada pe țară. Puteați să luați 100p la ea. Presiunea concursului v-a oprit pe unii din voi, sînt convins că la temă nu ați avea probleme să o rezolvați.

Problema roua are un prim punct rezonabil și un al doilea punct absurd. În primul rînd că ea necesită rezolvarea unei probleme de combinatorică, peste nivelul clasei a cincea, în fapt probabil că peste nivelul clasei a șaptea. Odată găsită formula de calcul a numărului de secvențe R-frumoase, implementarea necesita conceptul de numere mari, din nou peste nivelul clasei a cincea. Motivul pentru care apar astfel de probleme la olimpiadă este, cred, că propunătorii nu au experiență de predare la nivel de clasa a cincea. Ei nu au lucrat cu cei mai buni copii din țară și nu înțeleg că aceste noțiuni sînt mult peste cei mai buni dintre cei buni. În concluzie, dacă ați rezolvat primul punct al problemei și ați luat 40p, eu consider că ați rezolvat toată problema.

Problema greieri este interesantă. Primul punct este abordabil, cu mențiunea că ar fi fost bine să evite calculul pe long long, care nu demonstrează nimic despre cunoștințele elevului începător în informatică. Al doilea punct are o rezolvare forță brută simplă. Partea grea este să îți dai seama că numărul de operații este prea mare ca soluția să se încadreze în timp. Calculul complexității algoritmilor este, după părerea mea, la nivel superior clasei a cincea. Deci problema constă în ați da seama că soluția forță brută nu e bună. Dacă vă dați seama de aceasta, găsirea unei soluții nu este chiar foarte grea, folosind matematică accesibilă vouă.

Problemele au fost foarte grele. Ele necesită cunoștințe de nivel superior clasei a cincea atît matematic cît și informatic. De aceea două din probleme nu cred că sînt potrivite pentru olimpiadă la clasa a cincea. Am hotărît să vi le dau pentru ca voi să fiți pregătiți și pentru astfel de probleme, dar speranța mea este că anul acesta creatorii de probleme vor fi mai luminați și nu vor propune astfel de probleme. Din nefericire clasa a cincea este mult mai lovită și mai "bolnavă" de această boală a subiectelor neconcludente pentru verificarea cunoștințelor elevilor. Fie că testează cunoștințe de citire sau de depășire de întreg (fără a atinge nimic algoritmic), fie că cer matematică și atît, fie, cel mai grav, că cer cunoștințe superioare de informatică, cum ar fi numere mari, ceea ce împinge profesorii și elevii la dopaj.

Rezolvări aici [1]