Clasa a V-a lecția 4 - 12 sep 2013

From Algopedia
Jump to navigationJump to search

Tema - rezolvări

Rezolvări aici [1]

Lecție

Melcul

Un melc urcă 2m ziua și cade 1m noaptea. În cîte zile iese dintr-o fîntînă adîncă de 10m? Răspuns: în nouă zile, deoarece la începutul celei de-a noua el a urcat 8m, iar la sfîrșitul zilei va ieși din fîntînă.

Structura repetitivă de tip WHILE-DO

Structura repetitivă de tip WHILE-DO (cîtă vreme - execută) este o structură în care cîtă vreme condiția <cond> este adevărată se execută prelucrarea <prel>, după care se revine înaintea blocului de decizie. Atunci cînd <cond> devine falsă se iese din structură:

Structura repetitivă de tip WHILE-DO

Exerciții cu structura repetitivă

Afișare cifre număr în ordine inversă

Se citește n. Să se afișeze cifrele lui n în ordine inversă.

Afișare cifre număr în ordine inversă

Suma numerelor de la 1 la n

Să se calculeze suma numerelor de la 1 la n. Rezolvare prin două metode. Prima a fost metoda lui Gauss. Cineva a spus povestea lui Gauss.

Suma numerelor de la 1 la n, varianta 1

A doua metodă a fost cea cu contor adunat în buclă. Am vorbit despre noțiunile de contor și acumulator. Întrebați care metodă e mai bună majoritatea ați ales-o pe prima pentru că era mai scurtă. Am lămurit că metoda a doua execută mult mai multe operații.

Suma numerelor de la 1 la n, varianta 2

Palindrom

Definiție: un număr palindrom (sau simetric) este un număr care este identic cu răsturnatul lui. Cu alte cuvinte el arată la fel dacă îi scriem cifrele de la stînga la dreapta sau de la dreapta la stînga. Exemple de numere palindrom sînt 1221, 5229225, 27272, 44, 1. Problemă: să se determine dacă un număr n este palindrom.

Rezolvare: vom calcula răsturnatul lui n în variabila r. Dacă cele două numere sînt egale înseamnă ca numărul este palindrom. Trebuie să acordăm atenție faptului că n va fi distrus în timpul calculului, drept pentru care îi vom face o copie în nc.

Determinare dacă un număr este palindrom

Tema

  • Ce-au fost mai întîi, penele sau zborul? Nu ne referim la insecte ci la păsări: cum au evoluat? Le-au crescut întîi pene și apoi au început să zboare? Sau au început întîi să zboare și abia apoi au dezvoltat pene? Încercați să vă documentați căutînd pe web și argumentați răspunsul (de ce este așa).
  • Dispuneți de două frînghii. Ambele frînghii ard într-o oră dacă le aprindeți la un capăt, dar ele nu ard cu viteză constantă. Tot ce știm cu siguranță este că ele ard fiecare într-o oră. Vreți să fierbeți un ou vreme de 15 minute folosindu-vă de frînghii. Cum procedați pentru a măsura cele 15 minute?
  • Schemă logică: se citesc doi ani, a și b. Să se afișeze numărul de ani bisecți între anul a și anul b (inclusiv a și b). Exemplu: dacă a = 1895 și b = 1913 avem 4 ani bisecți între 1895 și 1913: 1896, 1904, 1908, 1912. În concluzie vom afișa 4.
  • Schemă logică: se citesc două numere naturale n și k. Să se afișeze a k-a cifră de la coadă a lui n. Cu alte cuvinte vom număra cifrele de la coada numărului, mergînd de la dreapta la stînga. Exemple: n = 58939, k = 4 vom afișa 8; dacă n = 345432, k = 2, vom afișa 3; dacă n = 54 și k = 1 vom afișa 4.

Rezolvări aici [2]