Clasa a V-a lecția 5 - 2 oct 2012
From Algopedia
Jump to navigationJump to search
Introducere
- Anunț: data viitoare avem test de selecție. Cei pentru care am mers într-un ritm prea rapid vor rămîne să aprofundeze la orele normale de informatică pînă ce vor putea să revină. Revenirea se va putea face în semestrul doi.
Tema - rezolvări
Am discutat despre soluțiile la temă. Rezolvări aici: [1]
Lecție
- Un melc urcă 2m ziua și cade 1m noaptea. În cîte zile iese dintr-o fîntînă adîncă de 10m? Răspuns: în nouă zile, deoarece la începutul celei de-a noua el a urcat 8m, iar la sfîrșitul zilei va ieși din fîntînă.
- Structura repetitivă de tip WHILE-DO (cîtă vreme - execută)
- Exerciții cu structura repetitivă
- Se citește n. Să se afișeze cifrele lui n în ordine inversă.
Afișare cifre număr în ordine inversă - Definiție: un număr palindrom (sau simetric) este un număr care este identic cu răsturnatul lui. Cu alte cuvinte el arată la fel dacă îi scriem cifrele de la stînga la dreapta sau de la dreapta la stînga. Exemple de numere palindrom sînt 1221, 5229225, 27272, 44, 1. Problemă: să se determine dacă un număr n este palindrom. Rezolvare: vom calcula răsturnatul lui n în variabila r. Dacă cele două numere sînt egale înseamnă ca numărul este palindrom. Trebuie să acordăm atenție faptului că n va fi distrus în timpul calculului, drept pentru care îi vom face o copie în nc.
Determinare dacă un număr este palindrom
- Se citește n. Să se afișeze cifrele lui n în ordine inversă.
Tema
- Ce-au fost mai întîi, penele sau zborul? Încercați să vă documentați căutînd pe web și argumentați răspunsul (de ce este așa).
- Dispuneți de două frînghii. Ambele frînghii ard într-o oră dacă le aprindeți la un capăt, dar ele nu ard cu viteză constantă. Tot ce știm cu siguranță este că ele ard fiecare într-o oră. Vreți să fierbeți un ou vreme de 15 minute folosindu-vă de frînghii. Cum procedați pentru a măsura cele 15 minute?
- Schemă logică: se citesc doi ani, a și b. Să se afișeze numărul de ani bisecți între anul a și anul b. Exemplu: dacă a = 1895 și b = 1913 avem 4 ani bisecți între 1895 și 1913: 1896, 1904, 1908, 1912. În concluzie vom afișa 4.
- Schemă logică: se citesc două numere naturale n și k. Să se afișeze a k-a cifră de la coadă a lui n. Cu alte cuvinte vom număra cifrele de la coada numărului, mergînd de la dreapta la stînga. Exemple: n = 58939, k = 4 vom afișa 8; dacă n = 345432, k = 2, vom afișa 3; dacă n = 54 și k = 1 vom afișa 4.
Rezolvări aici [2]