Clasa a V-a lecția 6 - 16 sep 2017
Test cerc informatică
Timp de lucru: 2h
Problema 1: Inegalități (2p)
Dacă p < x < q și r < y < s și știm că x > y este adevărat, care din următoarele opțiuni este corectă? Răspundeți cu A, B, C sau D (nu faceți schemă logică!) Explicați răspunsul, nu scrieți doar o literă!
Alegeți una din următoarele opțiuni:
A) q = s B) p > r C) r < q D) p < r
Problema 2: Diferența sumelor (4p)
Se citește un număr natural n de patru cifre (nu trebuie să verificați că are patru cifre, sigur are). Scrieți o schemă logică care să afișeze diferența dintre două sume: suma dintre prima și ultima cifră, respectiv suma dintre a doua și penultima cifră. Exemple: pentru 2534 se va afișa 2 (8-6), pentru 9241 se va afișa 4 (10-6), iar pentru 2080 se va afișa 6 (8-2).
Problema 3: Mai multe cifre (5p)
Se citesc două numere naturale, n și k. Scrieți o schemă logică care să spună dacă suma n+k are mai multe cifre decît numărul n. Cu alte cuvinte, dacă prin adunarea lui k la n, n își modifică numărul de cifre. Răspundeți cu "da" dacă numărul de cifre crește, sau cu "nu" în caz contrar. Exemple: dacă n = 52345 și k = 47654 afișați "nu" (suma este 99999 care are același număr de cifre cu 52345). Dacă n = 52345 și k = 47655 afișați "da" (suma este 100000, are o cifră în plus față de 52345). Dacă n = 8 și k = 4 afișați "da" (suma este 12, are o cifră în plus față de 8).
Problema 4: Zid (3p)
Problema 5: Bețe (4p)
Problema 6: Felii (2p)
Feliile din cercul de alături au o legatură între ele. Ce felie lipsește din cerc? Răspundeți cu A, B sau C (nu faceți schemă logică!). Explicați răspunsul, nu scrieți doar o literă! | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A | B | C |
---|
Test - rezolvări
Rezolvări aici [1].
Rezultatele pre-cursului IQ Academy, anul școlar 2017-2018
În urma perioadei de pre-curs am selecționat urmatorii elevi pentru a continua la cursul de informatică clasa a V-a:
- Grupa de dimineață, clasa a 5-a, anul 2017-2018 (joi la ora 09:00)
- Grupa de după-amiază, clasa a 5-a, anul 2017-2018 (joi la ora 18:00)
Următorii elevi sunt pe lista de așteptare, în ordinea în care vor putea reveni la curs în caz că vor fi reselecționați:
Felicitări celor selecționați! Nu uitați că selecționarea trebuie menținută! Aceasta înseamnă:
- Să fiți prezenți la curs.
- Să vă faceți temele.
- Să participați la concursurile ce vor urma.
- Să aveți rezultate bune, atît la teme cît și la concursuri.
Cei care sînteți în lista de așteptare:
- Nu uitați că faptul că nu v-ați calificat nu înseamnă că nu sînteți buni!
- Nu mai veniți deocamdată la curs.
- Veți avea ocazia să reveniți dacă veți avea rezultate bune la temele şi concursurile de la curs, ale căror rezultate vor fi făcute publice.
- Dovediți-mi că am greșit neselectîndu-vă: urmăriți în continuare lecțiile. Cei cu rezultate bune veți putea reveni la cerc.
Grup de discuții
Grupul de informatică al grupelor de informatică de clasa a 5a se numește clubul curioșilor. Înscrierea este obligatorie pentru cei selecționați la cursul de informatică și opțională pentru elevii din listele de așteptare. Se pot înscrie şi părinţii, dacă doresc. Atenţie: clubul curioșilor este modul prin care pot face anunţuri urgente. El este, de asemenea, locul unde puteți primi ajutor de la colegii voștri și de la instructori, orice întrebări ați avea:
Comentarii Pre-curs Informatică
Dragi copii, iată unele concluzii pe care le-am tras la finalul acestor cinci lecții și un test:
- Unii dintre voi ați fost ajutați la teme, mai exact circa 14 copii din totalul de circa 60. Pentru acești 14 copii discrepanța între rezultatele la test și teme a fost mult prea mare (temele fiind la nivel mult superior). Acest lucru m-a împiedicat să îmi dau seama de nivelul real al lor. De asemenea, pe ei i-a împiedicat să primească corecturile necesare pentru a se îmbunătăți pentru testul final.
- Problema 4, zid, a fost una relativ simplă matematic. Mulți dintre voi sunteți matematicieni buni. Cum se explică atunci faptul că doar 13 dintre voi au rezolvat-o corect? Explicația constă în faptul că, așa cum ați constatat și la problema cu vaporul, mulți dintre voi calculați, aplicați formule, dar nu gîndiți o problemă de la cap la coadă. Aceasta înseamnă gîndire computațională. O problemă din lumea reală are trei etape:
- Formularea ei din limba română în limbaj matematic/informatic.
- Rezolvarea problemei matematice/informatice.
- Traducerea rezultatului înapoi în limba română.
Din aceste trei etape voi sunteți ași numai în a doua etapă. Trebuie să învățați și celelalte două etape.